Aminos kokosowy czy sos sojowy?

Aminos kokosowy czy sos sojowy?

Aminos kokosowy to sos powstały dzięki połączeniu dojrzewającego nektaru z kwiatów kokosa i naturalnej soli morskiej.

Uznaje się go za świetny zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej. Dodatkowo zyskuje popularność wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięs, potraw azjatyckich tudzież sałatek. Znakomicie sprawdza się również jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o udowodnionym pozytywnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Związki zawarte w nektarze kokosowym wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki zwiększeniu produkcji tzw. "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na jelita i łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, szczególnie jelita grubego.

Wśród cennych składników nektaru z kwiatu palmy kokosowej znajduje się również inozytol. Jest on białkiem o pozytywnym wpływie na układ nerwowy. Z tego powodu aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia depresyjne oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje też korzystne działanie , które wspomaga leczenie PCOS.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób osób, które nie tolerują glutenu.W przeciwieństwie do sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne dodatki oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że na nasze stoły trafia to, co dla naszego organizmu najlepsze.

Inne artykuły

  • Sierpniowy ogród

    Lipiec i sierpień to najwspanialsza pora roku. Udajemy się na na świeżym powietrzu albo wyjechać gdzieś na urlop. Dla posiadac...

    Sie 01, 2022

  • Parę rad dla zdających egzamin na prawo jazdy

    O egzaminie na prawo jazdy krążą rozmaite historie. Zazwyczaj powiada się, iż zdanie za pierwszym podejściem to niemożliwe os...

    Lip 29, 2022

  • W co bawić się z dziećmi podczas urlopu?

    Podczas wakacji możemy spędzać czas o wiele dłużej na świeżym powietrzu. Z pewnością ładna aura i wyższe temperatury pobu...

    Lip 22, 2022

  • Wypierz swoją kołdrę!

    Nikogo bez wątpienia nie należy przekonywać, że najprzyjemniej jest kłaść się spać w czystej i pachnącej pościeli. Nie je...

    Lip 15, 2022

  • Czy opłaca się spędzać urlop w Polsce?

    W ostatnich czasach Polacy chętniej zostają w kraju na czas wakacji. Okazuje się, iż nurt na częste wyjazdy zagraniczne trochę...

    Lip 13, 2022

Redakcja

ul. Bursztynowa 31, Lublin

tel: +48 606 28 10 23

e-mail: horizon@sitte.pl

Image