Aminos kokosowy czy sos sojowy?

Aminos kokosowy czy sos sojowy?

Aminos kokosowy to sos powstały dzięki połączeniu dojrzewającego nektaru z kwiatów kokosa i naturalnej soli morskiej.

Uznaje się go za świetny zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej. Dodatkowo zyskuje popularność wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięs, potraw azjatyckich tudzież sałatek. Znakomicie sprawdza się również jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o udowodnionym pozytywnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Związki zawarte w nektarze kokosowym wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki zwiększeniu produkcji tzw. "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na jelita i łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, szczególnie jelita grubego.

Wśród cennych składników nektaru z kwiatu palmy kokosowej znajduje się również inozytol. Jest on białkiem o pozytywnym wpływie na układ nerwowy. Z tego powodu aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia depresyjne oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje też korzystne działanie , które wspomaga leczenie PCOS.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób osób, które nie tolerują glutenu.W przeciwieństwie do sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne dodatki oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że na nasze stoły trafia to, co dla naszego organizmu najlepsze.

Inne artykuły

Redakcja

ul. Bursztynowa 31, Lublin

tel: +48 606 28 10 23

e-mail: horizon@sitte.pl

Image