Cieciorka w wartościowej diecie

Cieciorka w wartościowej diecie

Ciecierzyca, występująca też jako cieciorka, jest jednym z cenniejszych składników zdrowej diety. Z jakich względów warto sięgać po tę roślinę strączkową? Jak wpływa ona na nasze zdrowie?

Ciecierzyca to rewelacyjny składnik diety roślinnej, jednak nie tylko jaroszom dieta z cieciorką jako stałym składnikiem wyjdzie na dobre. Ta roślina to ogromna ilość ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Kto będzie często sięgać po cieciorkę, ten może w prosty sposób poprawić swą kondycję. Dzięki tej wyjątkowej roślinie strączkowej można skutecznie zadbać o swój przewód pokarmowy oraz ułatwić sobie odchudzanie. W ciecierzycy można także znaleźć większe ilości wartościowego białka i tak ważnych dla swego organizmu składników, jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystko to sprawia, iż zdrowa dieta z cieciorką jako częstym dodatkiem może nas skutecznie wspomagać w walce z licznymi przypadłościami.

Częste sięganie po przepisy na smaczne potrawy z cieciorką jako ważnym dodatkiem polecane jest osobom mającym kłopoty nadciśnieniem oraz tym, którzy chcą się skutecznie rozprawić ze złym cholesterolem. Większa odporność organizmu, skuteczna ochrona przed stresem – oto kolejne korzyści, dla których warto włączyć cieciorkę do swego menu. A im prędzej to zrobimy, tym lepiej.

Inne artykuły

Redakcja

ul. Bursztynowa 31, Lublin

tel: +48 606 28 10 23

e-mail: horizon@sitte.pl

Image